Afwijkingen

 
Iedere mond ziet er anders uit. Dit heeft onder andere te maken met tandheelkundige behandelingen in het verleden, leeftijd en mondhygiëne. Doordat elke mond er anders uit ziet, is het lastig om te beoordelen wanneer een mond afwijkt. Of wat de eventuele klacht veroorzaakt. 
Hier vindt u informatie over veel voorkomende afwijkingen in de mond en behandeling van deze afwijking.
 
Raadpleeg altijd een tandarts wanneer u denkt één van de afwijkingen te herkennen.

Candidose:
Candidose is een ontstekingachtige afwijking van het slijmvlies. De afwijking wordt veroorzaak door de bacterie Candida Albicans. Dit vaak in combinatie met onvoldoende mondhygiëne. Het kan wit en afschraapbaar zijn, maar het kan ook rood en vurig ogen. Candidose kan branderig aanvoelen. Soms zijn er naast de slijmvliezen ook plekken waarneembaar op de huid. Candidose is goed te behandelen door mondhygiëne instructies in combinatie met een voorgeschreven spoelmiddel zoals chloorhexidine.

candidamond huidinfo

Linea Alba:
Linea Alba is een witte lijn op het wangslijmvlies ter hoogte van het kauwvlak van de kiezen. Er worden geen klachten bij ervaren en behandeling is niet nodig.

lineaalba

Amalgaamtattouage:
Een amalgaamtattouage is een blauw/zwarte verkleuring die is ontstaat doordat deeltjes amalgaam of slijpsel van de boor in het slijmvlies zijn terecht gekomen. De grootte van amalgaamtattouages verschilt. Het kan een vlekkerige of duidelijk omlijnde plek zijn, die niet veranderd. Het geeft geen klachten en behandeling is niet nodig.

amalgaamtattouage