Afwijkingen

Gehemelte

Torus Mandibularis en Palatinus
Torus Mandibularis en Palatinus zijn plaatselijke botuitstulpingen aan de onderkaak achter de voortanden of in de bovenkaak op de mediaanlijn. Er worden geen klachten bij ervaren en behandeling is niet nodig.
torimandibula
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aften
Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies met een doorsnede van drie tot vier millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode rand. Aften komen bij 20% van de bevolking voor. De oorzaak van aften is onbekend.  Vermoedelijk worden ze veroorzaakt door een verminderde weerstand, overgevoeligheid voor voedselbestanddelen, hormonale verandering en stress. Er is nog geen medicament waarvan bewezen is dat het effect heeft op het genezen of voorkomen van aften. Aften genezen vrijwel altijd binnen 2 weken.
 
aften
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stomatitis prothetica
Stomatitis is de een ontsteking aan het mondslijmvlies die  wordt veroorzaakt door onvoldoende  hygiëne van de prothese en de bacterie C. Albicans. Het gehemelte en slijmvlies ziet er vaak rood daar waar de prothese zit. Door mondhygiëne instructies en een voorgeschreven spoelmiddel met  chloorhexidine is stomatitis prothetica goed te behandelen.
 
stomatis-prothetica