Behandeling

Dit is een faketekst. Alles wat hier staat is slechts om een indruk te geven van het grafische effect van tekst op deze plek. Wat u hier leest is een voorbeeldtekst. Deze wordt later vervangen door de uiteindelijke tekst, die nu nog niet bekend is. De faketekst is dus een tekst die eigenlijk nergens over gaat. Het grappige is, dat mensen deze toch vaak lezen. Zelfs als men weet dat het om een faketekst gaat, lezen ze toch door.

Wanneer u nog beschikt over eigen tanden en kiezen en slechts een of enkele elementen mist, kan een implantaat een uitkomst bieden. Er zijn twee mogelijkheden: een enkel implantaat met een kroon of een implantaat brug.
Een voorwaarde voor het plaatsen van een implantaat in de mond is dat de mondhygiëne goed is en er geen sprake is van tandvleesontstekingen. Ontstekingen aan het tandvlees belemmeren de hechting van het implantaat aan het kaakbot.
Lees meer...

Wortelkanaal behandeling:
 
Een tandarts adviseert een wortelkanaalbehandeling wanneer een de zenuw van een tand beschadigt ofwel ontstoken is. Dit kan komen door cariës ( een gaatje) tot aan de zenuw. 
Of door een trauma ( gevallen). Wanneer de ontsteking al langer aanwezig is, is deze als zwarte vlek te zien op een röntgenfoto. 
Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken weefsel geheel verwijdert en schoongemaakt. Vervolgens wordt het wortelkanaal gevuld en een vulling geplaatst. 
 
1 of 2 afspraken? 
Over het algemeen bestaat de wortelkanaalbehandeling uit 1 afspraak. Bij erge pijn besluit de tandarts soms tot 2 afspraken. In de eerste afspraak wordt de ontstoken zenuw verwijderd en het kanaal tijdelijk opgevuld. Dit wordt een endostart afspraak genoemd. Hierdoor is de patiënt vaak van zijn acute pijn af.
In de tweede afspraak wordt het zenuwkanaal uitgebreid schoongemaakt en afgevuld met definitief vulmateriaal.
 
De behandeling:
In overleg met de tandarts ( of endodontoloog) wordt er verdoving gegeven. Dit is niet noodzakelijk wanneer de zenuw afgestorven is. De kies heeft op dat moment geen gevoel meer.
Met behulp van een cofferdam ( rubberen lapje)  dekt de tandarts  of assistente de kies af. Zo kunnen er geen bacteriën in het wortelkanaal komen.
Hierna kan er een opening worden geboord in de tand of kies, zodat de wortelkanalen toegankelijk worden.  Een tand heeft vaak 1 wortelkanaal en de kiezen vaak 3 of 4.
Na het openen en opzoeken van de kanalen, moeten deze ruimer en schoongemaakt worden. Dit wordt gedaan met verschillende soorten vijltjes. Om goed zicht te hebben gebruikt de tandarts  een microscoop. 
Naast het vijlen spoelt de tandarts de kanalen schoon met een bacterie dodend spoelmiddel.
Vaak maakt de tandarts een controle foto om er zeker van de zijn dat wortelkanaal tot aan de wortelpunt schoon is.
Wanneer het wortelkanaal geheel schoon is, kan deze worden opgevuld. Dit gebeurt door middel van een soort rubberen stiftjes. Hierna wordt een vulling in de overgebleven opening gelegd.
Ten slot maakt de tandarts een röntgenfoto ter controle. 

Door de jaren heen verandert de mond en slinkt het kaakbot. Hierdoor kan het zijn dat de prothese los in de mond komt te liggen of dat de bovenprothese niet goed vast zuigt. Als een prothese niet goed (meer) functioneert, bieden implantaten een uitkomst.
Lees meer...

Frame prothese:
Indien u een aantal tanden of kiezen mist, kunt u kiezen voor een frameprothese. Een frameprothese is een uitneembare, metalen constructie met tandvleeskleurige kunsthars. Hierin zijn de ontbrekende tanden en/of kiezen bevestigd. Met metalen ankers die om tanden of kiezen zijn geklemd, krijgt het frame steun. Een frameprothese kan uitgenomen worden, in tegenstelling tot bruggen of kronen, die vast in de mond zitten.
Lees meer...

De tandarts adviseert een vulling wanneer een gedeelte van een tand of kies is beschadigt. Dit kan komen door cariës ( gaatje), trauma ( gevallen) of omdat een oude vulling niet meer goed sluit. Een vulling voorkomt verdere schade en pijn  aan de tand of kies en herstelt de functie.
Een vulling wordt gemaakt door het aangetaste glazuur,dentine en eventueel oud vulmateriaal  te verwijderen en vervolgens het gaatje te vullen. Soms wordt een vulling geadviseerd om vanwege esthetische redenen. Een vulling  kan door de tandarts, mondhygiënist of preventie-assistente (die daartoe is opgeleid) uitgevoerd worden.
Lees meer...

De meeste kosten voor de mondzorg vallen niet meer binnen de basisverzekering. Alleen mensen onder de 18 jaar krijgen de kosten voor de mondzorg vergoed uit de basisverzekering, alle andere mensen moeten een aanvullende tandartsenverzekering afsluiten om in aanmerking te komen voor vergoeding voor de zorg voor hun tanden en kiezen.  Een uitzondering zijn de kosten voor een volledige prothese- kunstgebit.
Lees meer...

De kroon is het gedeelte van een tand of kies dat zichtbaar is boven het tandvlees. 
Wanneer een kroon door de tandarts is vervaardigd bedoelt men, een porseleinen/metalen kapje die precies over  afgeslepen tand of kies heen past. Hierdoor krijgt de tand of kies zijn functie, vorm en kleur terug.  Een kroon wordt geadviseerd wanneer er onvoldoende houvast is voor een vulling, er is risico is op breken en ook om esthetische redenen. 
Lees meer...

Een volledige prothese, ofwel kunstgebit is een veelgebruikte oplossing als u geen tanden of kiezen meer heeft. Bij het maken van een prothese wordt veel aandacht besteed aan de esthetiek. Zoals de kleur van de tanden en kiezen en de stand ervan. Ook is de kwaliteit van de prothese belangrijk. Een goede prothese past perfect en zit prettig in de mond. U wilt tenslotte goed kunnen eten, praten en lachen!

Krijgt u binnenkort een prothese? Wilt u weten wat u kunt verwachten? Hier vindt u de juiste informatie. Indien u al langer een prothese draagt, vindt u hier informatie over de verzorging en onderhoud van een prothese onder mondverzorging.

Lees meer...