Behandeling

Kosten

De meeste kosten voor de mondzorg vallen niet meer binnen de basisverzekering. Alleen mensen onder de 18 jaar krijgen de kosten voor de mondzorg vergoed uit de basisverzekering, alle andere mensen moeten een aanvullende tandartsenverzekering afsluiten om in aanmerking te komen voor vergoeding voor de zorg voor hun tanden en kiezen.  Een uitzondering zijn de kosten voor een volledige prothese- kunstgebit.
 
Kosten volledige prothese – kunstgebit 
Het maken van een nieuw kunstgebit wordt voor 75% vergoed uit de basisverzekering met een eigen bijdrage van de resterende 25%. Het repareren en het opnieuw passend maken van een kunstgebit wordt voor 100% vergoed uit de basisverzekering. De kosten voor de implantaten voor een uitneembare volledige prothese worden ook vaak voor 100% vergoed in overleg met de tandarts en de verzekeraar.   De kosten voor het maken van een nieuw kunstgebit worden maar een keer in 5 jaar tijd vergoed, na 5 jaar mag u een nieuw kunstgebit laten maken .
Let op dat sommige verzekeraars alleen uitkeren als u behandeld bent door een zorgverlener met wie de verzekeraar contract heeft afgesloten. Dit geldt vaak voor tandprothetici. 
 
Kosten eigen tanden en kiezen
Bij veel verzekeraars is het mogelijk om vanaf ongeveer 15 euro per maand een aanvullende tandarts verzekering af te sluiten. Vaak wordt er onderscheid gemaakt in verschillende pakketten voor tandarts kosten, met een maximum bedrag per jaar dat vergoed wordt. Over het algemeen worden  uit het kleinste tandarts pakket de gebitscontrole en de preventieve handelingen zoals gebitsreiniging voor 100% vergoed (met een maximum van ongeveer 225 Euro), en soms ook vullingen en het trekken van tanden en kiezen. Bij sommige verzekeraars is de vergoeding voor vullingen 75%.
U kunt natuurlijk ook zonder een aanvullende verzekering bij de tandarts en/of mondhygiënist terecht. In dit geval geven we u een overzicht van de veelvoorkomende behandelingen met de bijbehorende prijzen.
Periodieke controle €20,52
Preventieve voorlichting en/of instructie €12,10 (in eenheden van 5 minuten)
Consult voor evaluatie van preventie€12,10 (in eenheden van 5 minuten)
Gebitsreiniging€12,10 (in eenheden van 5 minuten)
Vulling vanaf €21,60
Tand of kies trekken €40,49
 
U heeft geen verwijsbrief van de tandarts nodig om de mondhygiënist en/of tandprotheticus te bezoeken.