Behandeling

Prothese

Een volledige prothese, ofwel kunstgebit is een veelgebruikte oplossing als u geen tanden of kiezen meer heeft. Bij het maken van een prothese wordt veel aandacht besteed aan de esthetiek. Zoals de kleur van de tanden en kiezen en de stand ervan. Ook is de kwaliteit van de prothese belangrijk. Een goede prothese past perfect en zit prettig in de mond. U wilt tenslotte goed kunnen eten, praten en lachen!

Krijgt u binnenkort een prothese? Wilt u weten wat u kunt verwachten? Hier vindt u de juiste informatie. Indien u al langer een prothese draagt, vindt u hier informatie over de verzorging en onderhoud van een prothese onder mondverzorging.

Eerste prothese:
Een eerste prothese (kunstgebit) is een grote verandering. Uw gebit speelt immers een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien bepalen tanden een belangrijk deel van het uiterlijk.

Voor de plaatsing:
Voor het trekken van de tanden en/of kiezen maakt de tandarts een afdruk van de kaak. Tandkleur en verdere wensen voor de prothese worden besproken. De prothese wordt in een tandtechnisch laboratorium vervaardigd.

Plaatsing prothese:
Na het trekken van de laatste tanden en kiezen wordt de prothese direct geplaatst. De prothese dient als wondverband voor de wonden. Waarschijnlijk zult u moeten wennen aan de prothese. Eten en drinken gaat in het begin lastig en ook praten is wat onwennig. In de eerste maanden na het trekken van de tanden en kiezen verandert de kaak sterk. De wonden genezen en de kaak slinkt. Hierdoor zal de prothese vaak niet goed zitten waardoor er drukplekken ontstaan. Om het gebit aan te passen kunt u naar een tandarts of tandprotheticus gaan.

Wist u dat...De tandarts adviseert om elk jaar de mond en prothese te laten controleren?