Behandeling

Prothese op implantaten

Door de jaren heen verandert de mond en slinkt het kaakbot. Hierdoor kan het zijn dat de prothese los in de mond komt te liggen of dat de bovenprothese niet goed vast zuigt. Als een prothese niet goed (meer) functioneert, bieden implantaten een uitkomst.
 
Prothese op implantaten in de onderkaak: 
Veelgehoorde klachten bij ouderen zijn dat de prothese door de mond beweegt en dat er voedselresten onder de prothese komen. Dit komt doordat de kaak is geslonken en daardoor geen houvast meer geeft aan de prothese. De prothese ligt dan letterlijk los in de mond.
 
Waarom zijn implantaten in de onderkaak een goede oplossing?
•De bijtkracht wordt verhoogd van 30% naar 70%
•De prothese zit weer vast, u kunt weer praten, eten en lachen zonder op letten
•U bepaalt zelf de esthetiek van het gebit
 
Behandeling:
Allereerst heeft u een intakegesprek met de implantoloog. Ook vindt er een mondonderzoek plaats
waarbij er een röntgenfoto wordt gemaakt van de kaak. De implantoloog beslist of u in aanmerking komt
voor implantaten en dient een aanvraag in. De implantaten worden geplaatst door de implantoloog. Vaak kunt u het oude gebit direct weer dragen, nadat het iets aangepast is op de plaats waar de implantaten de prothese zou raken.
De implantaten groeien na het plaatsen in twee tot drie maanden vast aan de kaak, waarna de drukknoppen op de implantaten worden geplaatst. Vervolgens maakt de tandprotheticus een passende prothese die vastklikt op de implantaten.
De eigen bijdrage voor een implantaatprothese in de onderkaak is € 250,- in 2014.
 
Implantaten in de de bovenkaak.
Het komt voor dat de prothese in de bovenkaak niet voldoende zuigkracht heeft, waardoor de bovenprothese los zit. Een andere klacht is dat het kunsthars van de prothese het gehemelte volledig bedekt. Hierdoor ervaart men soms smaakverlies of kokhalsreflexen. Een oplossing hiervoor is een implantaat met een prothesebrug in de bovenkaak.
De implantoloog moet rekening houden met de neus bijholtes. Daardoor kunnen implantaten niet overal geplaatst worden. De implantoloog zal eerst een CT-scan van uw kaak laten maken zodat hij kan beoordelen waar in de bovenkaak de implantaten geplaatst kunnen worden. Doordat het bot in de bovenkaak anders is dan in de onderkaak en omdat er de prothese op een andere manier aansluit zijn er in de bovenkaak altijd vier of meer implantaten nodig.
Met behulp van een mal worden de implantaten geplaatst. Na het plaatsen van de implantaten groeien deze in vier tot zes maanden vast in de kaak en kunnen de drukknoppen op de implantaten worden geplaatst. Dan kan de tandprotheticus een nieuw passende prothesebrug maken die vastklikt op de implantaten.
 
Deze behandeling wordt soms vergoedt via het AWBZ.  Vraag hiernaar bij uw tandarts of raadpleeg een implantoloog.