Behandeling

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaal behandeling:
 
Een tandarts adviseert een wortelkanaalbehandeling wanneer een de zenuw van een tand beschadigt ofwel ontstoken is. Dit kan komen door cariës ( een gaatje) tot aan de zenuw. 
Of door een trauma ( gevallen). Wanneer de ontsteking al langer aanwezig is, is deze als zwarte vlek te zien op een röntgenfoto. 
Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken weefsel geheel verwijdert en schoongemaakt. Vervolgens wordt het wortelkanaal gevuld en een vulling geplaatst. 
 
1 of 2 afspraken? 
Over het algemeen bestaat de wortelkanaalbehandeling uit 1 afspraak. Bij erge pijn besluit de tandarts soms tot 2 afspraken. In de eerste afspraak wordt de ontstoken zenuw verwijderd en het kanaal tijdelijk opgevuld. Dit wordt een endostart afspraak genoemd. Hierdoor is de patiënt vaak van zijn acute pijn af.
In de tweede afspraak wordt het zenuwkanaal uitgebreid schoongemaakt en afgevuld met definitief vulmateriaal.
 
De behandeling:
In overleg met de tandarts ( of endodontoloog) wordt er verdoving gegeven. Dit is niet noodzakelijk wanneer de zenuw afgestorven is. De kies heeft op dat moment geen gevoel meer.
Met behulp van een cofferdam ( rubberen lapje)  dekt de tandarts  of assistente de kies af. Zo kunnen er geen bacteriën in het wortelkanaal komen.
Hierna kan er een opening worden geboord in de tand of kies, zodat de wortelkanalen toegankelijk worden.  Een tand heeft vaak 1 wortelkanaal en de kiezen vaak 3 of 4.
Na het openen en opzoeken van de kanalen, moeten deze ruimer en schoongemaakt worden. Dit wordt gedaan met verschillende soorten vijltjes. Om goed zicht te hebben gebruikt de tandarts  een microscoop. 
Naast het vijlen spoelt de tandarts de kanalen schoon met een bacterie dodend spoelmiddel.
Vaak maakt de tandarts een controle foto om er zeker van de zijn dat wortelkanaal tot aan de wortelpunt schoon is.
Wanneer het wortelkanaal geheel schoon is, kan deze worden opgevuld. Dit gebeurt door middel van een soort rubberen stiftjes. Hierna wordt een vulling in de overgebleven opening gelegd.
Ten slot maakt de tandarts een röntgenfoto ter controle.