Na de havo wist ik niet goed wat ik wilde gaan studeren. Dat ik tij- dens het nadenken over mijn toekomstige studie prima kon werken, was voor mijn ouders erg duidelijk. En zo startte ik mijn tandheelkundige loopbaan als tandartsassistente. Na een maand kreeg ik tijdens de evaluatie van de tandarts te horen dat ik niet hard genoeg liep. De andere assistente zag hij voorbij ‘sjeezen’ en ik liep op tempo ‘slak’. Ik moest harder gaan lopen was de duidelijke opdracht.

De zomer staat weer voor de deur! Een heerlijk seizoen als je lekker vrij bent en de zon kunt opzoeken. Op de praktijk vind ik het wat minder, omdat in de maanden juli en augustus de agenda toch vaak wat rustiger is. Op een dag met lekker strandweer bestaat het risico dat patiënten met onduidelijke redenen afbellen. Dat begrijp ik. Als ik vrij ben van mijn werk, ga ik ook liever een dag naar het strand met vrienden dan dat ik naar de tandarts ga. Maar ik baal van de lege agenda.

Toen mijn naam door de RAI schalde keek ik nog even naast mij of collega Annelies Bierens niet opsprong. Annelies enf Lies lijken op elkaar en zij stond ver boven mij tijdens het stemmen via Facebook. Op hetzelfde moment zag ik in mijn ooghoek elf man uitzinnig het podium opstormen: mijn collega’s, die net als ik de hele dag in spanning hadden gezeten, kwamen mij feliciteren.

Maak iedere dag 10 procent van je tijd vrij. Deze tip kreeg ik een tijdje geleden en vandaag deel ik hem met jullie. Ik hoor veel van jul- lie nu denken: 10 Procent van mijn tijd? Waar moet ik die tijd vandaan halen dan? Ik kom juist tijd te kort op een dag. Het is inderdaad druk in de praktijk en de dag verloopt vaak anders dan gepland. Er is bijvoorbeeld een collega ziek, een patiënt moet met spoed worden geholpen, of die taak waar je twee uur voor had uitgetrokken blijkt ruim vier uur in beslag te nemen. En zo heb je aan het einde van de dag niet alles gedaan wat er op je to-do lijstje stond. Het resultaat? Je bent net niet tevreden.